الگوی غذایی غلط ایرانیان

ساخت وبلاگ

الگوی غذایی غلط  

ما ایرونی ها


 انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور درگزارشی اعلام کرد: 40 درصد خانوارهای ایرانی بیش از 120 درصد نیاز، انرژیدریافت می کنند.

پایه الگوی غذای مصرفی خانوارهای ایرانی بر اساسمواد غذایی گیاهی است و گروه نان و غلات بویژه نان ، یک سوم وزن سبد غذاییرا تشکیل می دهد.
ارزیابی الگوی غذای مصرفی ، وضعیت سبد و سفره غذاییخانوارهای ایرانی و در نتیجه وضعیت تامین نسبی مواد مغذی مورد نیاز در سطحسلولی و تامین سلامت تغذیه ای را نشان می دهد.بررسی ها نشان می دهد کهنیمی از مردم کشور از نظر تامین سلامت تغذیه ای دچار مشکل هستند. در طولیک دهه (1364-1374) 2 نوع تحول اساسی در سبد غذایی خانوارهای شهر و روستاایجاد شده که شامل کمیت و کاهش وزن سبد و دیگری جابه جایی میان کالاهایسبد است ؛ به طوری که وزن گوشت ، لبنیات ، سبزی و میوه کاهش یافته و جایخود را به کالاهای نشاسته ای ، چربی و قند داده است.این جابه جایی درحقیقت از نظر کیفیت غذا و تامین نیازهای سلولی جنبه منفی داشته و سیریشکمی ، جای سیری سلولی را گرفته است. سیری شکم عبارت است از مرتفع کردنحالت گرسنگی در حالی که سیری سلولی ، تامین واقعی نیازهای غذایی وفیزیولوژیک بدن و تامین سلامت تغذیه ای است.مقایسه مصرف نان در مناطق شهریو روستایی نشان می دهد که متوسط مصرف در سطح روستاها یک و نیم برابر بیشتراز مناطق شهری است و متوسط مصرف گوشت و تخم مرغ در شهرها بالاتر گزارش شدهاست.این در حالی است که مصرف برنج ، حبوبات ، لبنیات ، سبزی ها، ماکارونیو چربی ، تفاوت عمده ای بین شهر و روستا ندارد. تعیین ارزش تغذیه ای سفرهخانوارهای ایرانی نشان می دهد که ویتامین B2 تنها ماده مغذی کلیدی است کهدر کل کشور کمبود دریافت ندارد و کمبود ویتامین A در مناطق روستایی دیدهمی شود (در سطح میانگین کل) میزان دریافت سرانه انرژی و سایر مواد مغذی ازنیاز متوسط بالاتر است.نتایج این بررسی نشان می دهد که مواد مغذی کلیدی درسفره مردم ایران انرژی ، پروتئین ، کلسیم ، ویتامین A و B2 هستند. بهعبارت دیگر خطر کمبود این مواد در سفره مردم از سایر مواد مغذی بیشتر بودهو ارزیابی تغذیه ای روی این 5 ماده مغذی متمرکز شده است.
ارزیابی الگویغذای مصرفی از نظر امنیت غذایی نشان می دهد که 20 درصد مردم دچار کمبودانرژی و حدود 40 تا 50درصد دچار کمبود کلسیم و ویتامین A و B2 بوده اند.این در حالی است که 40 درصد از خانوارها بیش از 120 درصد نیاز انرژیدریافت می کنند.
در یک جمعبندی می توان گفت الگوی غذای مصرفی خانوارایرانی بویژه از نظر تامین ریزمغذی ها کیفیت مناسبی ندارد. آهن ، ریزمغذیای است که جامعه ایرانی از نظر دسترسی سلولی مشکل دارد. آهن در عملکردطبیعی مغز، قدرت یادگیری ، توان یادگیری و کار جسمی و مصونیت در مقابلبیماری ها نقش عمده ای دارد.
سبد و سفره در سطح ملی نشان می دهد کهمتوسط دریافت آهن در مقایسه با مقدار توصیه شده روزانه کمبودی ندارد.گفتنیاست ، بیش از نیمی از آهن دریافتی ، از طریق نان و غلات بویژه نان تامینمی شود. بررسی های بیوشیمیایی حاکی است که دسترسی به آهن در سطح سلولیحدود 20درصد جامعه ایرانی دچار مشکل است و این مشکل از مواردی است که درخط اتصال سفره و سلول پدیدار می شود. عاشق تنها...
ما را در سایت عاشق تنها دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : fdfdfdf sarkarii بازدید : 58 تاريخ : سه شنبه 10 مرداد 1391 ساعت: 20:14